Cum de a alege o baterie?

Primul și poate cel mai important lucru: acumulatoare auto trebuie să indice în mod obligatoriu țara de fabricație și fabrica de producție, de preferință cu o adresă. Fiecare baterie trebuie să fie însoțită de un pașaport tehnic, dar prezența instrucțiunilor este opțională. Acest lucru se datorează faptului că, în Occident, bateriile nu sunt aproape niciodată vândute cu amănuntul, ci sunt instalate de specialiști în stațiile de service. Al treilea lucru – o baterie de calitate este de neconceput fără o carcasă de calitate, fișe bune și terminale de plumb netede, adesea lubrifiate cu unsoare tehnică de protecție împotriva oxidării și acoperite cu capace de plastic colorate.

Tensiunea la bornele bateriei achiziționate trebuie să fie de cel puțin 12,5 volți. Densitatea în toate cele 6 baterii nu trebuie să fie mai mică de 1,25 g/cm3 (a se vedea tabelul cu relația dintre densitatea electrolitului și temperatură de la pagina 25) și trebuie să fie aceeași în toate băncile. În cazul în care există dificultăți în măsurarea densității în atelier, puteți limita măsurarea la citirea unui voltmetru. Aceasta nu trebuie să fie mai mică de 1

2,5 volți. Atunci când se simulează descărcarea starterului cu furca de sarcină (curent de aproximativ 160 A), tensiunea bateriei timp de 5-8 secunde trebuie să rămână între 10,5-11 volți.

Marcajul bateriei trebuie să se refere la un standard (DIN, SAE, EN, GOST sau altul). Marcajul SAE nu indică capacitatea în amperi-oră (Ah). Specificarea capacității în Ah în standardul SAE este un semn indirect de contrafacere. Majoritatea producătorilor vor codifica data de fabricație a bateriei. Bateriile moderne care nu necesită întreținere permit o depozitare destul de îndelungată fără o pierdere considerabilă a proprietăților de consum, astfel încât data de fabricație este mai puțin relevantă. Cu toate acestea, nu este recomandabil să cumpărați o baterie care a fost depozitată timp de mai mult de șase luni.

Principalii parametri pentru alegerea bateriei sunt

capacitate electrică (nominală), Ah

polaritate;

curentul de pornire, А;

Dimensiunile carcasei bateriei.

Pentru a porni motorul mașinii, bateria necesită atât rezerva de energie necesară – o capacitate electrică suficientă, cât și o putere ridicată în timpul descărcării.

Capacitatea electrică se referă la cantitatea de energie electrică pe care o poate furniza bateria la un ciclu de descărcare continuă.

Capacitatea electrică nominală reprezintă capacitatea de descărcare a bateriei timp de 20 de ore. Acesta este imprimat pe eticheta bateriei. Pentru a-i determina capacitatea nominală, bateria este descărcată continuu la 25°C cu un curent de 0,05C20 (0,05 din capacitatea nominală) până când tensiunea la bornele de 12 V scade la 10,5 V. De exemplu, o baterie de 60 Ah va avea un curent de descărcare de 3 A.

Nu utilizați o baterie cu o capacitate mai mică decât cea recomandată pentru tipul de vehicul. Adevărul este că, în anumite condiții de funcționare a motorului (mers în gol) și un kilometraj zilnic redus al mașinii, bateria „ajută” generatorul să alimenteze consumatorii incluși. Cu o capacitate electrică intrinsecă mică, adâncimea de descărcare în acest caz poate ajunge la 40-50%, ceea ce va duce la o scădere a performanței bateriei în modul de pornire a motorului. Descărcările profunde repetate vor scurta durata de viață a bateriei.

Prin urmare, fiecare tip de vehicul ar trebui să aibă o baterie de o anumită capacitate.

Curentul de pornire este indicat în funcție de capacitatea fiecărui tip de baterie și este utilizat pentru a testa conformitatea cu standardul. Curentul de pornire al unei baterii noi trebuie să fie cel puțin la fel de mare ca cel al bateriei vechi (care urmează să fie înlocuită), curenții de pornire mai mari pentru vehiculele cu cerințe energetice mai mari, cum ar fi bateria „Beast”.
Alegerea bateriei în ceea ce privește dimensiunile și polaritatea este determinată de caracteristicile distinctive ale vehiculului (platforma bateriei, lungimea cablurilor). Polaritatea este dreaptă atunci când terminalul minus este în dreapta și inversată atunci când terminalul plus este în dreapta.

Așadar, atunci când alegeți o baterie, trebuie să țineți cont de valoarea curentului de pornire, valoarea capacității electrice, amplasarea terminalelor de polaritate, dimensiunile (în special lungimea), metoda de montare a bateriei și, bineînțeles, de reputația mărcii și a producătorului.

Articole recomandate