Cum de a alege un aragaz cu gaz?

Teatrul începe cu un umeraș, iar bucătăria începe cu plite incorporabile pe gaz. Este greu de găsit o astfel de casă, care nu ar avea acest aparat minunat. Dar, mai devreme sau mai târziu, trebuie să fie înlocuit. Cum puteți alege o sobă de gaz bună, care va face față perfect sarcinilor sale și vă va mulțumi în fiecare zi?

Dimensiuni
Dimensiunile sobelor cu gaz nu sunt deosebit de diferite. De regulă, acestea sunt:

Înălțime – 85 cm (poate fi ajustată cu ajutorul picioarelor)
Adâncime – 30 – 90 cm (în funcție de numărul de arzătoare și de funcții)
Lățime – 50 – 60 cm (aceasta este cea mai comună alegere)
Înainte de a face o achiziție, vă recomandăm să măsurați zona de instalare, astfel încât plita să se potrivească perfect.

Material grătar

Grilele plitei sunt disponibile în două variante:

Oțel (emailat). Acestea se caracterizează prin durabilitate și preț scăzut, dar cu o durată de viață relativ scurtă (ard destul de repede). Durata de viață – 4-5 ani.
Fontă. Diferă în fiabilitate, o perioadă lungă de funcționare, dar un aspect voluminos și un preț puțin mai mare. Durata de viață – 10-15 ani.
Arzătoare
Atunci când alegeți, acordați atenție numărului și puterii arzătoarelor cu gaz.
Un aragaz cu gaz poate avea între 2 și 5 arzătoare. Cele mai frecvente sunt sobele cu 4 arzătoare de diametre diferite. Acestea sunt perfecte pentru utilizarea zilnică.
Unele modele moderne de aragaz sunt echipate cu arzătoare care creează mai multe inele de flacără. Acest lucru accelerează semnificativ procesul de gătire.

Material pentru suprafața de gătit
Un element important al unei sobe este suprafața de gătit. Materialele utilizate pentru fabricarea lor sunt:

Oțel emailat. Cel mai frecvent material. Este ieftină, are caracteristici igienice ridicate și poate fi de diferite culori.
Oțel inoxidabil. Ușor de curățat și nu se oxidează.
Aliaj de aluminiu. Necesită puțină îngrijire, nu se zgârie și își păstrează bine aspectul original.
Ceramică vitrificată. Arată delicat și ușor de curățat.
Tipul de cuptor
Aragazurile pe gaz pot avea două tipuri de cuptoare:

Gaz. Imită gătitul pe foc și este economic. Poate fi echipat cu un spițer rotativ pentru a găti bucăți mari de carne sau pește. Un grătar va fi o funcție foarte utilă. Cuvântul „grătar” este deseori înțeles ca fiind o scuipă pentru a găti bucăți mari de carne. De fapt, la un aragaz cu gaz, „grătarul” este un arzător de gaz suplimentar din partea de sus a cuptorului care ajută la gătirea mai eficientă a alimentelor.
Electric. Încălzește și coace alimentele mai uniform, poate avea mai multe funcții pentru a găti diferite tipuri de alimente, echipat cu o rotisor electric. Atunci când alegeți, ghidați-vă după numărul de elemente de încălzire (în plus față de partea inferioară principală pot fi suplimentare în partea de sus și pe peretele din spate) – cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine se coace mâncarea. De asemenea, una dintre cele mai importante funcții va fi convecția – prezența unui ventilator în partea din spate a cuptorului, care distribuie uniform căldura în interior și menține un regim optim de temperatură în interiorul întregului cuptor.

Metoda de curățare a cuptorului
Trei metode de curățare a cuptorului sunt disponibile de la producător:

Natural (interiorul cuptorului este emailat, se curăță manual după fiecare utilizare)
Catalitic (interiorul cuptorului este acoperit cu un compus special care absoarbe grăsimea în timpul gătitului; la sfârșitul gătitului se fărâmițează și pur și simplu îl ștergeți cu o cârpă umedă)
pirolitic (cuptorul este încălzit la o temperatură ridicată (până la 500 °C), în care toate reziduurile de la gătit sunt arse; suprafața de gătit trebuie apoi curățată)
Design
Culorile sobelor cu gaz nu variază foarte mult. Acestea sunt în mare parte albe, argintii, negre și maro. De regulă, aragazul este selectat pentru a se potrivi cu culoarea setului de bucătărie. În ultima vreme, au existat o mulțime de modele stilizate ca stil „provincial”.

Funcții suplimentare
Acordați atenție funcțiilor suplimentare ale sobelor cu gaz, care vă pot simplifica semnificativ viața:

Aprindere electrică. Poate fi mecanic – trebuie să rotiți întrerupătorul de alimentare a arzătorului și să apăsați butonul, sau automat – se declanșează singur atunci când rotiți întrerupătorul de alimentare.
Controlul gazelor. Sistemul care întrerupe automat alimentarea cu gaz în cazul în care focul este stins din anumite motive. Toate cuptoarele moderne ale aragazului cu gaz sunt echipate în mod implicit cu acest sistem, dar pentru o siguranță completă se recomandă echiparea tuturor arzătoarelor și cu această funcție.
Foc minim. Potrivit pentru fierberea diferitelor feluri de mâncare, flacăra este foarte mică și ascunsă sub capac.
Izolație pentru ușa cuptorului dublu/triplu. Asigură o temperatură mai stabilă și previne încălzirea sticlei exterioare. Această funcție vă împiedică pe dumneavoastră și pe copiii dumneavoastră să vă ardeți accidental.
Șine telescopice. Un accesoriu special în interiorul cuptorului care facilitează „glisarea” tăvii. Nu va trebui să țineți o tavă fierbinte în mână pentru a verifica cât de bine este gătită.

Articole recomandate