CUM SĂ ALEGEȚI UN MOTOCULTOR: TIPURI, FUNCȚII, CARACTERISTICI

Motoblocuri – un tip de tractor mic, o unitate autopropulsată destul de puternică, cu echipament atașat care vă permite să îndepliniți diverse funcții. Acesta este conceput pentru a funcționa pe soluri de diferite tipuri. În comparație cu tractoarele convenționale, acesta are o greutate redusă.

Componentele motocultorului:
motor pe benzină sau diesel;
tren de rulare;
transmisie;
sistem de control;
Element de agregare pentru conectarea de accesorii suplimentare.
Principiul de funcționare
Unitatea se bazează pe un șasiu cu o singură axă. Acesta este acționat prin intermediul tracțiunii produse de trenul de rulare al roților.

Funcții și domeniu de aplicare

Motocultorul este o unitate multifuncțională care îndeplinește o serie de funcții diferite cu ajutorul unor accesorii. Este utilizat cu succes în activitățile agricole și agricole.

Ce sarcini pot fi îndeplinite:
Cultivarea stratului superior al solului;
Desfacerea și arătura;
săparea;
Plantarea și săparea culturilor de legume;
Tunsul ierbii, distrugerea buruienilor;
Aplicarea și distribuirea uniformă a îngrășămintelor;
curățarea zăpezii;
folosind o unitate tractată, puteți transporta încărcături.
Motocultorul sau cultivatorul: care este mai bun

Spre deosebire de cultivator, motocultorul are o rezistență mai mare și efectuează o gamă largă de lucrări. Este capabil să lucreze o suprafață de peste 1 hectar.

Cultivatoarele sunt dispozitive mai ușoare care lucrează solul. Unitatea compactă este utilizată cu succes pentru prelucrarea parcelelor mici de teren.

Tipuri și clasificarea motocultoarelor
Blocurile de motoare sunt clasificate în 3 tipuri, în funcție de utilizarea prevăzută și de greutatea unității.

Tipuri de motocultoare:
Ușor – greutate de până la 40 kg, putere – 5-7 CP. Acestea sunt concepute pentru a lucra pe parcele de teren cu o suprafață care nu depășește 40 de sute de metri pătrați. Lățimea de lucru – în limitele a 85 cm. Nu este potrivit pentru cultivarea solului greu.
Clasa de mijloc – unități mai puternice, de până la 9 CP, greutate – până la 120 kg. Acestea fac față cu succes la tratarea suprafețelor de până la 1 hectar, sunt folosite pentru curățarea teritoriului de buruieni și ca plug de zăpadă. Lățime de lucru de până la 100 cm.
Clasa grea – cel mai puternic tip de motocultoare, aparținând tipului profesional. Greutatea unității poate fi de până la 180 kg, lățimea de lucru de până la 100-135 cm. Este potrivit pentru prelucrarea parcelelor de până la 4 hectare. Puterea echipamentului este de 9-17 CP.

Ce motocultor să alegeți: parametri importanți

Atunci când alegeți un motocultor, este important să vă concentrați pe principalii parametri și funcționalitatea dispozitivului, pe baza sarcinilor stabilite.

Clasa și greutatea

Clasa dispozitivului este selectată ținând cont de suprafața terenului și de tipul de lucrări care vor fi efectuate cu ajutorul acestui echipament.

Pentru cultivarea grădinilor mici, a livezilor sau a parcelelor de cabană de vară, puteți alege o clasă ușoară sau medie de mototractor. Modelele profesionale sunt optime pentru efectuarea de diverse lucrări pe parcele agricole de suprafață mare.

În funcție de greutate:
Pentru uz casnic, puteți cumpăra un motocultor care cântărește 60-80 kg.
Pentru a prelucra terenuri virgine și pentru a lucra pe parcele mari de teren, este mai bine să alegeți echipamente mai puternice, care pot cântări până la 110 kg și mai mult. Astfel de modele sunt utilizate pentru transportul de încărcături grele, pentru lucrul pe terenuri grele și pentru recoltarea de cantități mari.

Tipul și puterea motorului

În funcție de tipul de motor, blocurile de motor sunt împărțite în două tipuri – benzină și diesel.

Motocultoarele cu motor pe benzină sunt cele mai potrivite pentru a lucra pe parcele mici și în grădinile de legume. Acestea se remarcă prin nivelul scăzut de zgomot, greutate redusă și nu necesită îngrijire. Acestea costă mai puțin decât modelele diesel.

Blocurile de motoare diesel sunt unități mai puternice, optime pentru lucrul pe terenuri mari. Acestea se caracterizează printr-o stabilitate ridicată și un nivel ridicat de tracțiune. Mai fiabile și mai economice în ceea ce privește consumul de combustibil.

În funcție de puterea motorului:
Pentru prelucrarea parcelelor mici, puteți alege un motocultor cu o putere de 3-4 CP.
Pentru lucrările pe parcele de 1 hectar, sunt potrivite modelele de 5-6 CP.
Unitățile mai puternice, de 6-9 CP, sunt utilizate pentru soluri grele cu o cantitate mare de muncă.
Ambreiaj și cutie de viteze
Transmisia, care constă într-o cutie de viteze, un ambreiaj și numărul de viteze, definește confortul și fiabilitatea echipamentului.

Pentru MotoGP sunt disponibile două tipuri diferite de ambreiaje:
Ambreiaj cu un singur disc sau multidisc. De regulă, unitățile grele de înaltă fiabilitate au astfel de echipamente.
Transmisie cu curea – o opțiune mai simplă și cea mai comună, instalată pe blocuri de motoare de diferite modele.
Cutia de viteze din motobloc este responsabilă pentru transferul cuplului de la motor la arborele de ieșire.

Tipuri de reductoare la motocultoare:

modelele mai ușoare sunt echipate cu un lanț și o roată dințată în carcasă;
modelele mai fiabile și mai grele sunt echipate cu reductoare cu roți dințate și pinioane cu lanț.
Modelele ușoare ieftine sunt echipate cu o cutie de viteze permanentă care nu poate fi reparată în caz de defecțiune.

Adâncimea și lățimea de lucru

Fiecare utilaj de prelucrare a solului este proiectat pentru o adâncime și o lățime de lucru specifice – un alt factor important de luat în considerare atunci când alegeți utilajul potrivit.

În cazul în care stratul fertil al solului nu depășește 20 cm, puteți alege o mașină cu o adâncime de cultivare de 25 cm. Modelele concepute pentru prelucrarea solului la o adâncime de 30-35 cm sunt optime pentru funcționarea pe soluri fertile mai groase.
Pentru parcelele mici, o lățime de lucru de 60-80 cm este suficientă. Modelele cu lățimi de lucru de 80 până la 130 cm sunt disponibile pentru parcele mai mari de un hectar.

Arbore de priză de putere (PTO)

Arborele cardanic este un element important, datorită căruia pot fi conectate accesorii suplimentare la mașină, extinzând funcționalitatea dispozitivului.

Dacă intenționați să folosiți motocultorul pentru o varietate de sarcini, este esențial să cumpărați un model cu priză de putere.

Viteze
Majoritatea motocultoarelor moderne au o transmisie manuală cu o viteză în spate și două în față. Cu cât sunt mai multe viteze, cu atât este mai convenabilă operarea mașinii. De exemplu, un angrenaj spate vă permite să folosiți motocultorul pe un teren îngust, unde nu este posibil să întoarceți mașina.

Un număr mare de viteze este, de asemenea, util dacă intenționați să folosiți mașina pentru îndepărtarea zăpezii, transport și alte lucrări.

Indicații utile pentru tractorul dumneavoastră
Motoblocurile pentru prelucrarea parcelelor de teren sunt realizate de producători interni și străini. Cumpărând o astfel de unitate, se recomandă să acordați preferință mărcilor de încredere cu o reputație bine meritată.

Sfaturi utile pentru cumpărător:
Determinați dimensiunea parcelei pentru a selecta puterea necesară a unui motocultor. Cu cât este mai mare șantierul, cu atât este nevoie de un echipament mai puternic pentru a lucra.
Determinați sarcinile care trebuie îndeplinite și ce echipamente suplimentare sunt necesare.
Atunci când achiziționați un echipament de prelucrare a solului, vânzătorul trebuie să emită o garanție a producătorului. Perioada de garanție este cuprinsă între 1 și 5 ani.
Înainte de a utiliza aparatul pe parcelă, studiați cu atenție instrucțiunile și respectați toate recomandările producătorului. Acest lucru va reduce riscul de defecțiuni. Înainte de a lucra, umpleți un rezervor plin de combustibil și asigurați-vă că ați verificat nivelul de ulei din motor.
Mărci populare de motocultoare cu performanțe bune: Aurora, Champion, Patriot, etc. Citiți recenziile proprietarilor și cumpărați echipamentul din magazine specializate.

Articole recomandate