Cum să alegeți pătuțul potrivit pentru un nou-născut

Un nou-născut doarme în cea mai mare parte a timpului. Indiferent de câtă grijă și afecțiune vă înconjurați copilul, multe evenimente provoacă stres pentru cel mic. Somnul reface rezervele de energie, iar sistemul nervos al bebelușului „își revine” și îl pregătește pentru noi experiențe.

În ultimii 30 de ani, tehnologia a făcut mari progrese. Și dacă în trecut, atunci când cumpărau un paturi pentru copii, părinții acordau atenție în principal calității, dar acum trebuie să luăm în considerare un număr mare de modificări ale mobilierului. Gândindu-vă cum să alegeți patul potrivit pentru un nou-născut, consultați materialele din acest articol. Aici veți găsi informații complete despre tipurile, mecanismele de pătuțuri, materialele din care sunt fabricate.

Ce tipuri de pătuțuri există

Fără îndoială, un loc de dormit separat pentru copil este pur și simplu necesar. Chiar dacă intenționați să dormiți cu nou-născutul, veți avea nevoie în orice caz de autonomie – pentru a face un duș, pentru a pregăti mâncarea, pentru a vă odihni câteva minute. Nu veți avea întotdeauna ajutoare în preajmă pentru a avea grijă de copilul dumneavoastră. Deci, nu vă întrebați dacă un loc de dormit separat pentru copil. Este mai bine să vă gândiți – cum să alegeți un pătuț pentru un nou-născut. Firește, trebuie să fie frumos, confortabil, să se potrivească în interior. Dar mai presus de toate – confortabil și sigur pentru copil.

 1. Leagăn .

Aceasta este o opțiune pentru cei mai mici copii. Dacă luăm în considerare alegerea locului de dormit în termeni de: „care este cel mai bun pătuț pentru un nou-născut”, și nu vă deranjează să cumpărați mobilier nou în 6 luni – această opțiune este cea mai bună. În leagăn puteți legăna copilul fără prea mult efort. Datorită dimensiunii mici a leagănului, un copil care nu este încă obișnuit cu spațiile mari se va simți confortabil și în siguranță.

Leagănul poate fi utilizat ca unitate independentă sau atașat la patul părintelui. De regulă, leagănele au o opțiune de reglare a înălțimii pentru spațiul de dormit. Uneori, una dintre laturi poate fi îndepărtată.

Rețineți că un astfel de pătuț va fi un loc confortabil pentru a dormi până când bebelușul dvs. va avea șase luni. Atunci trebuie să găsiți ceva mai spațios.

2: Pat de dimensiuni normale pentru un copil

Dimensiunea standard a acestui pat este de 120 cm pe 60 cm sau 140 cm pe 70 cm. În principiu, astfel de mobilier de dormitor este fabricat din lemn, vopsit sau pur și simplu acoperit cu un lac non-toxic.

Saltea cu 4 fețe înconjurate de pereți cu zăbrele, protejând copilul de cădere. Peretele din față al pătuțului este de obicei coborât.

Acest model este atractiv pentru simplitatea și costul său. Când îl cumpărați, amintiți-vă că nu puteți legăna copilul în el, va trebui să-l luați în brațe și apoi să-l puneți din nou jos. Este posibil să deranjați somnul odihnitor al bebelușului.

 1. Pătuț cu pendul .

Acest tip de mobilier pentru dormit, alocăm o clasă separată de paturi pentru copii. În ceea ce privește dimensiunea și aspectul, acestea nu diferă prea mult de pătuțurile clasice, dar au un avantaj semnificativ – capacitatea de a se balansa datorită mecanismului pendulului instalat.

Patul se poate legăna după o ușoară zdruncinătură, mai multe cicluri de inerție. Acest sistem face mai ușor pentru mame să facă exerciții fizice, astfel încât concurează cu leagănele și cu bazinele.

Paturile cu pendul sunt împărțite în 3 tipuri:

 • Se legăna de-a lungul laturii lungi a patului. Există o imitație de legănare pe brațe – înainte, înapoi. Acest tip de mișcare poate liniști bebelușul și poate asigura o adormire rapidă;
 • Se leagănă de peretele lateral al pătuțului. Acest tip de „mișcare” dintr-o parte în alta creează un efect de balansare. Poate fi pe placul bebelușului tău și dă rezultate excelente fără prea mult efort;
 • Leagăne cu un sistem universal. Balansul se poate schimba din longitudinal în transversal prin câteva prelucrări simple. Un astfel de pat vă va ușura alegerea dacă nu știți încă ce fel de legănat se va potrivi mai bine copilului dumneavoastră.
 1. Manege

Acest tip de pătuț este din ce în ce mai popular. În timp ce, în trecut, locurile de joacă erau doar un loc de joacă pentru copii, acum acest obiect este folosit cu succes pentru un somn confortabil. Designul tuturor tipurilor de parcuri include un cadru și „pereți” întinși dintr-o țesătură sigură, respirabilă, aproape transparentă. Copilul, fiind în țarc, nu este „izolat” de lumea exterioară. El vede tot ce se întâmplă și poate fi lângă mama sa, îi aude vocea, o privește.

Care este cel mai bun pătuț pentru un nou-născut ai cărui părinți călătoresc în mod constant (cel puțin de la apartamentul orașului la țară)? Categoric un pătuț de joacă. Cele mai multe dintre aceste pătuțuri sunt ușor de pliat, ușor de transportat.

Adesea, pătuțurile sunt echipate cu o plasă de țânțari și o copertină, ceea ce face posibilă transformarea locului de dormit într-un cort pentru joacă.

Unele modele permit montarea patului la diferite înălțimi:

 • pentru un sugar (ridicat, sigur doar pentru perioada până când copilul începe să se întoarcă);
 • copilul mai mare (cu instalarea unei saltele ortopedice în partea de jos a parcului).

Parametrii de bază pentru pătuț

 1. Material

Părinții sunt ghidați de costul produsului, dar trebuie amintit faptul că toate suprafețele pătuțului vor fi testate de copil „la gust”. Prin urmare, alegem cele mai bune pătuțuri pentru nou-născuți, familiarizându-ne cu materialele de fabricație.

 • Mobilierul din plăci aglomerate este cel mai economic. Clasa de plăci aglomerate nu trebuie să fie mai mică decât E1. Aceste planșe ar trebui să fie laminate în mod sigur pe toate părțile. Inclusiv marginile. În acest scop, se poate folosi material de bordură (plastic sau furnir).
 • Mobilier MDF. La producerea acestor solide se utilizează mai puțină rășină și formaldehidă. În plus, șuruburile din foile de MDF țin mai bine, pătuțul poate fi dezasamblat și reasamblat de mai multe ori (de exemplu, atunci când se mută). Această piesă de mobilier își va păstra aspectul elegant pentru mult mai mult timp decât va avea nevoie copilul. Acest lucru este avantajos în cazul în care planificați un alt copil în familie. Merită luat în considerare faptul că prețul unui astfel de pat va fi identic cu cel al mobilierului de dormitor din lemn de calitate.
 • Cea mai comună opțiune este reprezentată de produsele din lemn natural.
  Lemnul este cel mai sigur material natural rezistent la uzură. Atunci când alegeți lemnul din care este confecționat mobilierul, luați în considerare faptul că vor fi de preferat fagul, stejarul, arțarul și alte esențe de lemn dur. Vor rămâne mai puține zgârieturi pe piesele patului. Dacă achiziționați un pat din molid sau pin, fiți pregătiți pentru caneluri de unghii și urme de lovituri de la dințișori. Lemnul de conifere este foarte moale, deci este susceptibil la deteriorări.

Atunci când cumpărați un pat din lemn, întrebați dacă există un certificat pentru acest produs. Aveți nevoie de confirmarea faptului că vopseaua și lacurile folosite la fabricare nu sunt toxice. Emulsiile pe bază de apă sunt considerate sigure.

 • Cadrul pătuțului poate fi făcut din fier. O astfel de piesă de mobilier nu este periculoasă pentru copil. Dar la atingere și „gust” este foarte neplăcut. Dacă luăm în considerare faptul că regimul de temperatură din apartamente se schimbă în mod constant și depinde, de asemenea, de încălzirea centrală, este mai bine să alegeți un material care nu se răcește atât de mult ca fierul.
 • Mobilier din plastic. În acest caz, trebuie să citiți cu atenție certificatul. Plasticul este de diferite tipuri, iar unele tipuri pot fi periculoase. Dar chiar dacă pătuțul este fabricat din materiale organice de calitate, cel mai bine este să îl cumpărați ca opțiune de rezervă (portabilă). Plasticul nu respiră și, în plus, nu este natural.

2 – Изменение высоты кровати.

Dacă nu cumpărați un pătuț pentru bebelușul dumneavoastră, ci un pătuț pentru cel puțin 3 ani, asigurați-vă că vă informați cu privire la reglarea înălțimii patului. Cel mai bine este ca acesta să poată fi setat în 3 poziții:

 • Cel mai înalt (înălțimea laturilor nu depășește 20 cm), pentru un nou-născut, pe care mama îl ia în mod constant în brațe. Această poziție ușurează tensiunea de pe coloana vertebrală și reduce tensiunea de pe spate.
 • o poziție de mijloc (înălțimea laturilor nu mai mică de 40 cm) pentru bebelușii care sunt capabili să se întoarcă și să încerce să se ridice pe suport.
 • Mai jos, pentru copiii care stau în genunchi sau în picioare cu un suport.

Vedere de jos

Copilul trebuie să se simtă confortabil în pat pentru copii, așa că trebuie să se acorde atenție accesului la aer și ventilației. Prin urmare, fundul (patul) este de preferat cu lamele. Punând o saltea de calitate în acest pătuț, nu vă puteți face griji cu privire la circulația fluxului de aer.

 1. Perete frontal detașabil sau fix.

Dacă aveți nevoie de un pătuț cu un perete coborâtor sau cu lamele detașabile este alegerea dumneavoastră. Dacă pătuțul este planificat pentru o perioadă scurtă de timp, este posibil să nu doriți să vă gândiți la această opțiune. Dar scoaterea unui copil de un an din pătuț fără a coborî peretele de dormit și a sta lângă el este foarte problematică.

 1. Elemente suplimentare
 • Pendulul. Dacă ați cumpărat un pătuț sau un pătuț oval fără mecanism de pendulare, atunci veți avea posibilitatea de a-l transforma într-un pat balansoar cu drepturi depline. Acest model este ușor de atașat la traversă (în funcție de compatibilitate) și la fel de ușor de demontat. De asemenea, puteți cumpăra un sertar cu pendul. În acest caz, aveți un spațiu de depozitare suplimentar pentru garderoba copilului.
 • Baldachin. Realizează mai degrabă o funcție decorativă și poate juca și rolul unei plase de țânțari pentru a proteja împotriva insectelor. Fabricat din materiale „respirabile” și ușor permeabile. Vine în diferite modificări. În funcție de model, puteți cumpăra, de asemenea, un suport baldachin, care este atașat la peretele patului.
 • Plasă de țânțari specială pentru paturile de pătuț și alte tipuri de mobilier de dormitor, nu este inclusă. Poate fi folosit pentru a vă culca copilul în aer liber sau pe un balcon deschis în timpul verii.
 • Fusta moale (bara de protecție interioară). Buzunar de spumă în jurul întregului perimetru al patului (de-a lungul pereților). Conceput pentru a împiedica copilul să se lovească de obiecte dure. Previne rănile și creează o atmosferă de confort și confort suplimentar.
 • Set de lenjerie de pat. Gama de seturi este foarte mare. Puteți cumpăra lenjerie de pat pentru paturi de toate formele și dimensiunile. De asemenea, se poate alege materialul din care este confecționată lenjeria de pat. Sunt de preferat: satin, flanelă, calico și țesături din bumbac.
 • Barieră de protecție. În cazul în care pătuțul nu are un perete frontal, puteți achiziționa o barieră de siguranță universală pentru a vă păstra copilul în siguranță.
 • Un dispozitiv electric de legănat. Dacă sunteți obosit sau nu puteți legăna pătuțul din anumite motive – încredințați legănatul unui asistent electronic. Aceasta este o unitate mobilă cu un motor electric și un răspuns senzorial care se atașează la cadru, răspunzând la sunetele pe care le scoate bebelușul dumneavoastră. De îndată ce se trezește, dispozitivul „se trezește” și începe să legene pătuțul.
 • Tampoane de margine pentru pătuț. Fabricat din silicon echivalent. Sigur și netoxic. Necesar pentru perioada în care copilul începe să mestece activ. Nu este dăunător pentru gingiile delicate.
 • Buzunare. Atârnând pe căpătâi, vă permit să depozitați cele mai esențiale obiecte care sunt folosite cel mai des. De la scutece și haine de gimnastică pentru bebeluși până la uleiuri de masaj și pudră.
 • Căsuțe de cuib pentru bebelușul tău nou-născut. Bebelușul se va simți ca într-un cocon până când va fi un pic mai mare și se va instala într-un pat standard.
 • Mobilizatoare cu efecte luminoase și sonore. Puteți configura proiecția unui mic desen animat pe tavan sau pe perete. Utilizați o coloană sonoră pentru a însoți imaginile în mișcare. Astfel de module ajută la calmarea copilului dumneavoastră și îi distrag atenția atunci când este obraznic. Poate fi echipat cu jucării suspendate pe care copilul le poate atinge și pipăi.
 • Radio Nanny. Analog cu un walkie-talkie care alertează părinții care se află în camere diferite cu un copil. În cazul în care aveți o cameră separată pentru copii – practic indispensabilă.
 • Video Nanny.

Toate aceste dispozitive-asistenți fac viața părinților moderni mult mai ușoară și fac din îngrijirea copiilor o sarcină plăcută.

Articole recomandate