Cum de a alege mobilier de baie?

Întrebarea 1: Ce material este cel mai durabil mobila de baie?

Nu există un sfat universal în acest sens, deoarece totul depinde de condițiile de utilizare.

Cele mai populare modele din prezent sunt fabricate din plăci aglomerate sau MDF. Cu toate acestea, mobilierul fabricat din plăci aglomerate, chiar și tratate cu compuși speciali rezistenți la umiditate, sunt mai puțin rezistente la apă decât MDF, deși are cel mai atractiv preț.

Produsele fabricate din MDF sunt mai scumpe, dar în același timp materialul implică mai multe oportunități de prelucrare. MDF este folosit pentru realizarea atât a fațadelor radiale, cât și a celor cu model, acestea fiind acoperite cu acrilic, lac, vopsea sau furnir, precum și laminate. În mod exclusiv, aceste plăci sunt folosite și la producția de fațade cu un așa-numit luciu ridicat. Pentru mai multe informații despre particularitățile alegerii mobilierului din lemn masiv natural, MDF sau PAL, v-am spus în materialul „Din ce este făcut mobilierul de baie”.

Cel mai important indicator al rezistenței la umiditate este calitatea marginii, deoarece prin capetele plăcilor pătrunde cel mai adesea umezeala în produs. Marginea ar trebui să „sigileze” în mod fiabil capetele produsului, ceea ce arată estetic și garantează durabilitatea produsului. De cele mai multe ori, marginile din PVC sunt folosite în acest scop. Dacă sunteți interesat de întrebarea cum să alegeți mobilierul pentru baie, astfel încât să nu fie deformat de expunerea directă la apă, atunci aici este mai bine să luați în considerare materialele care nu au componente din lemn. Faptul este că, dacă produsele din lemn masiv scump, MDF sau plăci aglomerate, indiferent cât de mult timp au fost tratate cu compuși rezistenți la umiditate, vor primi apă, atunci pentru o lungă perioadă de timp nu vor rezista. Asta pentru că sunt rezistente la umiditate, nu la apă. Și există o mare diferență între aceste două noțiuni. Cu alte cuvinte, se simt perfect în condiții de umiditate, dar nu ar trebui să le turnați din duș, precum și pentru a permite scurgerea furtunurilor de alimentare, sifon și cu atât mai mult pentru a permite inundații, atunci când mobilierul este literalmente plutitor în baie. Numai mesele din plastic sau sticlă pot fi absolut rezistente la apă. Poți să torni apă pe ele oricât de mult dorești, nu le este frică de ea. Dar ele au o mulțime de alte caracteristici care pot influența alegerea – disponibilitatea pentru sarcini, finețea de întreținere, prețul și altele. Printre materialele care alcătuiesc mobilierul de baie, puteți numi, de asemenea, piatra naturală și metalul, dar nu este vorba de cele mai comune materiale, mobilier din care, așa cum se spune, pentru amatori, așa că nu ne vom concentra pe ele.

Întrebarea 2. Ce este o mașină de spălat-uscat?

De fapt, prototipul unui washi-dodyr modern este descris în toate ilustrațiile lucrării cu același nume a lui Korney Chukovsky. O chiuvetă, așezată pe un piedestal, precum și o oglindă, este o mașină de spălat-uscător. Cu toate acestea, combinați toate acestea într-un singur produs, fără posibilitatea de înlocuire acum rar. Acest lucru oferă mai multe posibilități de variație și fantezii de proiectare. Astfel, o oglindă cu o configurație diferită sau de altă dimensiune poate fi aleasă independent și nu neapărat din aceeași colecție. Principalul lucru este că, în opinia dvs., toate părțile setului de mobilier ar trebui să meargă bine împreună. Și aici, cum să alegeți mobilierul de baie, astfel încât modelele sale constitutive să se potrivească împreună în primul rând, vă va solicita propriul gust sau un designer competent. Cu toate acestea, atunci când comandați chiuveta la dulap, este mai bine să nu vă bazați pe ea și să vă consultați cu experți sau să cumpărați o chiuvetă de baie într-un set cu chiuveta recomandată. Lucrul este că, sub configurația chiuvetei, se face o crestătură în blat, dacă se face dulapul cu blat, sau dulapul în sine. Atunci când se înlocuiește chiuveta cu alta, este posibil să nu aibă aderența necesară și va „merge”. Acest lucru este inestetic, incomod și nesigur.

Întrebarea 3: Cât de durabilă este chiuveta din marmură turnată prin injecție?

Din ce în ce mai des seturile de mobila baie ieftina sunt completate cu chiuvete nu din ceramică obișnuită, ci dintr-un material compozit modern numit marmură turnată. Bineînțeles, are foarte puțin de-a face cu marmura. Faptul este că una dintre componentele sale este un miez de marmură naturală, care a influențat numele. Dar, în loc de un miez de marmură poate folosi nisip de cuarț. Apropo, marmură turnată, făcută cu utilizarea sa, are caracteristici de rezistență și proprietăți de performanță ușor mai rău). Cu toate acestea, ambele componente pot fi utilizate în egală măsură pentru fabricarea marmurei turnate. Spre deosebire de marmura naturală, o chiuvetă din material compozit este mai ușoară și este de câteva ori mai ieftină.

Marmura turnată este mai durabilă decât ceramica, pur și simplu nu poate fi spartă, iar dacă se zgârie, poate fi restaurată fără probleme, readucând produsul la aspectul său original impecabil. În plus, acest material este neted, durabil și dens.

Și totuși, despre marmura turnată există o anumită prejudecată. Poate pentru că nu este o creatură a naturii, ci o operă a omului. Pentru sceptici: baza materialului este un material ecologic, care a adăugat lianți de poliester, care sunt, de asemenea, siguri. În plus, suprafața chiuvetelor din marmură turnată este acoperită cu un strat protector – gelcoat, care facilitează curățarea și luptă cu germenii de pe suprafață. Este necesar să alegeți cu grijă mijloacele de curățare pentru a nu o distruge.

Întrebarea 4: Ce mobilier de baie este mai bun: suspendat sau pe podea?

Atunci când alegeți mobilierul de baie în ceea ce privește opțiunile de instalare, trebuie să cântăriți avantajele și dezavantajele. Versiunea familiară a unui dulap pe picioare pare fiabilă. Chiar dacă un copil se urcă în chiuvetă sau în dulap, acesta este sigur. Desigur, puteți, bineînțeles, să fixați ferm structura de suspendare, dar tot nu veți fi absolut siguri, mai ales dacă peretele este făcut din gips-carton. Dar este ușor de curățat podeaua de sub un dulap fals sau o plintă. Dulapul de podea dă impresia că este mai greu și mai voluminos, chiar dacă dimensiunile sale sunt aceleași, în timp ce un dulap fals pare că plutește în aer. Acum puteți găsi o variantă combinată, atunci când instalați mobilierul în baie prin montarea modelului pe perete și susținerea simultană a acestuia cu picioare. În acest caz, dulapul suspendat este atât de jos față de podea încât puteți instala picioare suplimentare pe partea din față, oferind două tipuri de fixare: atât suspensie, cât și suport pentru picioare. O altă opțiune de instalare este în colț. Modelele speciale, care pot ocupa un colț gol al băii, sunt realizate de aproape toți producătorii. În cazul în care aspectul permite, un astfel de model este foarte convenabil, deoarece nu ocupă mult spațiu și arată compact, chiar dacă zona de depozitare este destul de extinsă.

Întrebarea 5: Cum mă hotărăsc asupra dimensiunii?

Producătorii de mobilier de baie încearcă acum să ofere în aceeași colecție o gamă foarte largă de dimensiuni. De regulă, dulapurile variază în lățime de la 40 la 120 cm, în trepte de 10 cm, penalități – de la 30 la 50 cm, astfel încât este ușor de a alege o variantă pentru un anumit aspect. De obicei, modelele de succes sunt cele care nu dublează dimensiunile mobilierului de baie de la alți producători. Lățimea, de exemplu, nu 40 și 45 cm, și nici 50 sau 60 cm, și nici 56 cm. Și toate acestea pentru că cumpărătorii au tendința de a folosi fiecare centimetru de spațiu liber. Între timp, nu este recomandat să puneți mobilierul pe cadă sau pe cabina de duș. Pentru o utilizare rezonabilă, este necesar să se lase 10-15 cm de spațiu liber între dulap și cadă. Este important din punct de vedere practic și ergonomic. (Citiți mai multe despre acest lucru în articolul „Baia ideală din punct de vedere ergonomic”). Umflarea fronturilor de mobilier este adesea cauzată de apa care pătrunde pe suprafața mobilierului, tocmai din cauza apropierii acestuia de o baie sau de o cabină de duș. În plus, pentru a facilita utilizarea zonelor de depozitare ale mobilierului, trebuie asigurată deschiderea liberă a ușilor dulapurilor și a sertarelor.

Articole recomandate