Cum să alegi un pat în dormitor

Un somn bun este o sursă de bună dispoziție, sănătate viguroasă și frumusețe. Cauzele durerilor de spate și de spate dimineața pot fi rezultatul unui pat sau a unei saltele alese incorect. Ne trezim dimineața pe un pat incomod, vom rearanja în mod repetat ora de pe ceas cu alarmă pentru a mai dormi încă „cinci minute”.

Să ne dăm seama împreună ce fel de modele există pentru paturi, ce materiale este de preferat să alegeți, să decidem stilul și caracteristicile care sunt importante de luat în considerare atunci când cumpărați.

Forma și dimensiunea patului
Primul lucru pentru a începe cu alegerea unui pat este dimensiunea camerei în care intenționați să-l instalați. Alegem cel mai mare pat care se va potrivi în dormitor și nu va interfera cu libera circulație. Patul regelui este ideal pentru dormit, dar dacă interferează cu mersul prin cameră, atunci alegerea a fost greșită.
Dacă magazinul spune că patul este „standard”, cereți dimensiunea exactă.

Un mic sfat: luați niște bandă de mascare și marcați podeaua cu dimensiunile patului. Acest lucru vă va oferi o idee despre aspectul viitor.
Dimensiunile paturilor sunt:

Patul de o persoană are o lățime de 80 până la 100 cm;
Un pat și jumătate de la 100 la 150 cm lățime;
Lățimea patului dublu de la 160 cm, opțiune comună – 180 cm, există paturi „king” de 200 cm lățime.
Lungimea patului
Lungimea standard a patului este de 190 cm. Mai puțin frecvent, pot fi găsite modele cu o lungime de 200 cm. Dacă înălțimea este mai mare de 200 cm, atunci patul va trebui căutat foarte mult timp sau făcut la comandă.

Vă recomandăm să alegeți o lungime a patului cu cel puțin 10 cm mai lungă decât înălțimea celui mai înalt membru al familiei sau a celui care va dormi pe el.

Cel mai simplu mod de a testa o lățime de pat adecvată este să îți pui mâinile în spatele capului și să te întinzi pe pat. Dacă patul este singur, atunci coatele nu trebuie să meargă dincolo de pat. Dacă este dublu, atunci în acest caz, coatele nu ar trebui să deranjeze persoana care se află în apropiere.
Este ideal să aveți aproximativ 70 cm spațiu liber între pat și perete. Acest lucru vă va permite să vă deplasați prin cameră fără obstacole și să puneți noptiera lângă pat.

Înălțimea patului
Ar trebui să fie astfel încât fiecare membru al familiei să îl poată introduce și așeza cât mai ușor. Cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât trebuie acordată mai multă atenție acestui parametru. Majoritatea paturilor au între 50 și 90 cm înălțime.

Înălțimea ideală a patului – Marginea superioară a saltelei se află la sau deasupra genunchiului.

Ne trezim dimineața pe un pat incomod, vom rearanja în mod repetat
Ne trezim dimineața pe un pat incomod, vom rearanja în mod repetat

Forma patului
Forma clasică este un dreptunghi. Vă recomandăm să alegeți acest tip de pat. Un pat în formă de inimă, oval sau arc arată foarte interesant, dar poate provoca multe probleme sub forma găsirii așternuturilor adecvate, inconvenientului de a dormi etc.

Construcție cadru pat
Patul este format dintr-un cadru pe care este așezată salteaua și un cadru pe care se sprijină baza patului. Cadrul este format dintr-o tăblie și un picior, suport (picioare sau podium) și sertare (panourile laterale ale patului).

Este imposibil să spunem fără echivoc că un anumit tip de cadru este mai bun sau mai rău. Un pat bine făcut va fi durabil în orice design. Din experiența noastră, paturile cu tăblii de susținere funcționează oarecum mai bine decât modelele cu picioare. Pe de altă parte, paturile cu picioare arată mai aerisite și mai plăcute.
Materialul patului
Cea mai preferabilă opțiune este lemnul solid. Patul din lemn masiv este puternic și durabil. Un astfel de pat arată întotdeauna superb. Cadrul cel mai durabil va fi frasin, fag sau stejar.

Patul din lemn masiv se va potrivi perfect oricărui stil interior. Un astfel de pat va servi mulți ani. Poate fi revopsit într-o altă culoare.

Metalul, ca opțiune pentru confecționarea paturilor, are o durată de viață și o durabilitate ridicate. Paturile sudate sau forjate sunt din metal. Vă amintiți probabil că bunicile noastre aveau paturi metalice cu arcuri, care aveau cel puțin 50 de ani.

Paturile din fier forjat sunt mai scumpe, sunt lucrate manual, dar arată fabulos și elegant.

Dacă bugetul pentru un pat este limitat, atunci paturile din MDF sunt o alternativă excelentă. Aceste paturi arată bine. Nu dăunează sănătății, dar sunt mai puțini ca rezistență decât metalul și lemnul solid. În ceea ce privește raportul preț / calitate, acesta este cel mai atractiv material. Astfel de paturi sunt la cea mai mare cerere în rândul cumpărătorilor.

Articole recomandate