CE CULOARE DE MOBILIER ALEGI PENTRU DORMITOR

După cum sa menționat deja, principiul principal al designului dormitoarelor și al altor locuințe este unitatea stilului. Toate componentele interiorului trebuie combinate în culori, linii și forme, elemente decorative. În plus, un anumit concept ar trebui exprimat în interior. O altă cerință este impusă dormitoarelor: deoarece acestea sunt camere pentru odihnă și somn, întreaga atmosferă din ele ar trebui să se relaxeze, să se liniștească, să se acorde unei dispoziții calme.

Atunci când alegeți culoarea mobilierului de dormitor, rețineți că piesele de mobilier, ca cele mai mari obiecte, vor seta schema de culori a întregului spațiu. De regulă, oamenii nu schimbă mobilierul în timpul renovării, spre deosebire de tapet și tavan.

 Toate componentele interiorului trebuie combinate în culori
Toate componentele interiorului trebuie combinate în culori

Mobilierul din lemn alb sau metal este versatil: poate fi combinat cu aproape orice culoare. Alegerea culorilor pentru toate celelalte elemente de interior depinde dacă mobilierul din dormitor are un ton cald sau rece: acestea trebuie să se potrivească cu nuanța mobilierului.

În cazul în care pentru dormitor se alege mobilier viu colorat, trebuie mai întâi să decideți nuanțele sale și abia apoi să vopsiți (lipiți cu tapet, acoperiți cu dale etc.) suprafețele principale ale camerei.

Chiar și locația sa în raport cu punctele cardinale afectează mobilierul și decorul dormitorului:

În camerele cu ferestre orientate spre nord, lumina are întotdeauna un ton rece, sporind albastrele și verdele în toate nuanțele. Pentru a compensa acest lucru, designerii de interior vă sfătuiesc să alegeți mobilier și mobilier în culori calde pentru un astfel de dormitor.
În schimb, dormitoarele de pe laturile de vest și de sud ale casei sunt dominate de iluminare caldă, ușor aurie, accentuând nuanțe portocalii, galbene și roșiatice în interior. Este mai bine să amenajați o astfel de cameră cu mobilier în culori reci.
Cum să alegi mobilierul pentru dormitorul tău astfel încât să transformi interiorul într-un ansamblu integral fără a-l face prea colorat? Pentru a face acest lucru, trebuie să aveți o idee despre principiile compatibilității culorilor. Nuanțele adecvate pot fi determinate folosind roata de culori – spectrul complet de culori curcubeu (violet până la roșu). O formă este suprapusă pe roata de culori, al cărei număr de colțuri este egal cu numărul de culori necesare (pot fi 2-3, dar pot fi 6). Nuanțele pe care le indică colțurile acestei forme vor funcționa bine între ele.

În plus față de culorile dominante și complementare, este important să alegeți cu înțelepciune o culoare separatoare – un ton neutru de fundal, pe care să se afle restul culorilor. Acestea sunt culori acromatice – alb-negru (inclusiv gri în toate variantele sale). Culoarea separatorului nu face parte din paletă, deci poate fi utilizată în orice cantitate. Excepțiile sunt minimalismul și stilul japonez al interiorului, în care albul este o parte completă a paletei.

CE CULOARE DE MOBILIER ALEGI PENTRU DORMITOR
Orice culoare are nuanțe calde și reci. Deci, galbenul poate fi cald portocaliu strălucitor și ocru sau lămâie rece, auriu, măsliniu. Este posibil să se introducă atât nuanțe calde, cât și reci de aceeași culoare în interiorul dormitorului, dar acest lucru necesită o atenție deosebită: dacă alegerea paletei nu reușește, interiorul va începe să „se destrame”, să devină dezechilibrat și contradictoriu , ceea ce este neplăcut pentru ochi.

Există următorul punct de vedere popular: numai culorile calme ar trebui să fie prezente în dormitor, și anume nuanțele verzi și albastre. Dar aceasta este, ca să spunem ușor, o abordare unilaterală. În dormitor, oamenii nu numai că se relaxează și dorm, dar se trezesc și se pregătesc pentru o nouă zi. Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare și atunci când alegeți culorile mobilierului de dormitor în funcție de efectul lor asupra psihicului uman.

Roșu, portocaliu, galben sunt cele mai intense și vizibile culori pentru ochiul uman. Perfect pentru camerele copiilor: copiii experimentează bucurie și veselie într-un astfel de mediu.
Verde, albastru, violet, dimpotrivă, calmează. Sunt mai neutri decât galbenele și portocalele „însorite”.
Culoarea albastru închis este greu de încadrat în interior. Acesta combină puțin cu orice și formează o pată întunecată care atrage toată atenția asupra sa. Prin urmare, este recomandabil să folosiți albastru închis în cantități mici ca accent.
Unele combinații de culori acționează enervant asupra psihicului uman:

Negru și roșu. Un astfel de interior pare acceptabil în lumina artificială, dar este foarte deprimant în lumina zilei. Este deosebit de neplăcut să vă treziți în interiorul negru și roșu dimineața, starea de spirit se deteriorează imediat. Pereții negri solizi din dormitor sunt cea mai nefericită soluție posibilă.
Negrul și movul arată, de asemenea, rău în interiorul dormitorului.
Separat, maro și gri pot fi utilizate în mod activ în designul interior, dar combinațiile lor arată foarte plictisitoare, copleșitoare. Maro este asociat cu culoarea lemnului, iar mobilierul din lemn maro arată armonios și familiar, dar dacă pictați alte articole de interior în această culoare, camera va părea săracă și tristă.

Articole recomandate